Travtrener Karoline Krogh-Hanssen

Karoline Krogh-Hanssen

Jeg er eier og daglig leder på stallen. Født i 1975 og oppvokst på gården som odelsjente. Jeg startet opp for meg selv som travtrener i 2006. I 2012 tok jeg over driften av hele Myhre Gård etter min far Harald Krogh-Hanssen.
 
Hest har vært en naturlig del av livet mitt siden jeg fikk min første islandsponni da jeg fylte 10 år. Etter noen gode knall og fall lærte jeg fort at hesten kan ha to farlige ender og en ukomfortabel midtseksjon til å begynne med, men at den over tid kan forandres til en brennende hobby og trofast bestevenn.
 
Etter mange timer som stalljente på Myremoen travbane, fikk jeg endelig min første travhest da jeg var 14 år. Myles Away het hesten, som også ga meg mine første seiere under travtrener Vidar Engebretsen. Vidar hadde treneransvaret mesteparten av hestens karriere, da jeg var opptatt med å studere, men jeg fulgte ivrig med på løpene!
 
Etter hvert ble hest noe mer enn hobby for meg. Jeg skjønte at dette var noe jeg kunne og ville leve av. Etter en periode i moderlandet tok Travsporten meg raskt ut av Norge og til land som USA, Frankrike og Italia. Her hentet jeg unik erfaring og viktig lærdom som jeg tok med hjem til Norge.
 
Selv om travsporten er altoppslukende og jeg sjelden har ledige stunder utenom trening med hestene, nyter jeg det til det fulle. Føler jeg meg nedenfor en dag, så saler jeg bare opp. Hestene har alltid vært, og vil alltid være en del av livet mitt.
 

PRAKTISK ERFARING
Kjell Teigen ble min første arbeidsgiver innenfor travsporten. Hos Kjell fikk jeg fine passhester og mye ansvar. Jeg tok under denne perioden både monte- og kjørelisens. Seier ble det med Teigen-trente Chakastian i første forsøk! Hele familien var på plass for å heie da vi krysset mållinjen først i V75-2 – første vinner av reint dameløp innenfor V75! Kjell ga meg sjansen til å utvikle meg både som kusk og monterytter, noe som har spilt en stor rolle videre i min karriere. Det var en lærerik tid som inspirerte både når det gjaldt sporten og alternative behandlingsmetoder for å bedre hestenes helse.
 
Neste stopp ble Svensk Hästterapeut Utbildning i Eskilstuna. Utdannelsen varte i 1,5 år. Naprapat Helmut Tsjarnke var vår engasjerte rektor og mentor. Utdannelsen er en viktig del av den bedriften jeg driver i dag. Kunnskap innenfor emnene diagnostikk, fysioterapi, laser, akupunktur, homeopati og kiropraktikk synes jeg er viktig i det daglige arbeidet med å trene fram vinnere. Grundig innsikt i hestens anatomi, fysiologi, biomekanikk og treningslære har jeg også stor nytte av som travtrener!
 
Frankrike ble neste utfordring. Jeg fikk raskt erfare at det å jobbe i et land hvor du ikke kjenner språket kan by på utfordringer, men det meste løser seg med pågangsmot og en glødende interesse for hestene! Hos Philip Allaire fikk jeg en innføring i fransk travsport. Det var en stor opplevelse å jobbe på Groisbois, og å reise med starthester til Vincennes i Paris. Jeg fikk kjenne pulsen på Fransk Travsport, og det ga mersmak. I Frankrike er Travsporten sett på som en kulturarv med lange tradisjoner og status- tenk om vi greide å komme dit her i Moder Norge!

Jeg er av den typen som liker å ha sakene i orden, så da det ble utlyst nytt opptak til Trenerskolen søkte jeg. Utdannelsen ble fullført i to avdelinger på Starum Hestesenter. Mellom første og andre avdeling skulle elevene ha ett års utplassering i yrkeslivet. Mitt valg landet på Trond Smedshammers stall, og turen gikk ”Over There” til New Jersey.
 
U.S.A. er et kontinent med mye å lære for alle som er Travinteressert. Jeg lærte utrolig mye om stell og pleie av hestene. ”Grooming”, som de kaller det, er en stor del av det daglige arbeidet i stallen. Jeg var også med på temming og innkjøring av unghestene. Å jobbe med noen av verdens beste hester, hos en av de aller beste trenerne, er selvsagt lærerikt. Interessen blir ikke mindre av å reise til Medowlands med den ene vinneren etter den andre! Etter Hambeltonien hadde gått av stabelen var det bare å pakke. Jeg ble sendt med hestene til Lexington i Kentucky, hvor vi var oppstallet på The Red Mile. Turen gikk også til Indiana og Pennsylvania på løp . Når man reiser med hester  på sommeren i U.S.A. lærer man mye om riktig foring, væskebalanse og ikke minst hva man må ha med på langtur med en traver. Jeg fikk oppleve mye, besøker mange steder og knyttet nye bekjentskaper.
 
Brett Bittle var min andre arbeidsgiver i U.S.A. Jeg ville lære hvordan en amerikansk trener jobbet i forhold til en skandinavier. Hos Brett fikk jeg også lære om passgjengere. Mesteparten av tiden på denne stallen jobbet jeg som ”Rider”, dvs. at jeg bare kjørte og trente hestene, men ikke hadde vanlig stallarbeid. I en periode ble jeg en racer til å kjøre etter klokka!
 
Etter oppholdet i Statene ble Italia mitt neste hjemland. Jeg ble reisefølge for de norsk eide hestene Magnetic Power, Likely Lad og Nelson November. Vi ble stasjonert i badebyen Bibione. Så fort turistene forsvant fra strendene ble de et treningsparadis for meg og hestene. Det å trene på strendene ga mange fordeler, i tillegg til saltvannet som både kjølte og helet såre hestebein. Nok en gang fikk jeg reise, lære, og leve i en stor travnasjon.
Magnetic Power førte meg også neste sesong tilbake til Pisa i Italia. Dessverre satte skader ham ut av løpene. Lærerikt ble det uansett da jeg fikk lære meg å svømme ”Magneten ”, som et ledd i den alternative treningen han fikk.
 
De aller fleste minnene og erfaringene jeg har fått i inn og utland har vert positive. Allikevel har jeg blitt mer bevisst over de farene som lurer. Jeg har lært at ikke alle deler det grunnleggende synet på dyr som de fleste i Norge har vokst opp med. Ikke alle tenker like mye på hestens ve og vel, og setter profitt framfor hestenes helse. Dette kan få katastrofale følger, og jeg har dessverre sett det med egne øyne. Dopingspøkelset er en tung skygge over enkelte lands travsport. 
       
Jeg har også drevet egen restaurant i 1 år og jobbet med administrasjon i en større fiskeforedlingsbedrift i Drammen.
 
 
Relevant utdanning:
Jeg har travtrenerutdanning avdeling 1 og 2 fra Norsk Hestesenter på Starum, samtidig som jeg er utdannet equiterapeut  ved Svensk Hästterapeut Utbildning i Eskiltuna, Sverige. Dette gjør at jeg i tilegg til å trene hestene også har fagbrev for å behandle hestene alternativt med laser, akupunktur, fysioterapi og magneter.
 
 
Tillitsverv:
- Jeg har vært i styret i Travtrenerforeningen siden 2007- sitter fortsatt
- Jeg var varamedlem i styret til Norsk Rikstoto 2009-2012
- Jeg var styremedlem i Øvre Eiker Travselskap over en lengre periode.
- Jeg var styremedlem i Buskerud Travforbund 2010-2012